Terugblik themaweekend

Alle juffen kijken terug op een ontzettend geslaagd themaweekend!
De kinderen hebben veel nieuwe woorden geleerd die te maken hebben met Nederland en haar cultuur en geschiedenis. Na veel knutselen en oefenen hebben we zondag met z’n allen een fantastische voorstelling neergezet voor de ouders.
De juffen hebben het weekend met een trots gevoel afgesloten.

 

Themaweekend op 17 en 18 februari!

 

Het themaweekend op de Taaltoekel komt eraan! 

We gaan er op zaterdag 17 februari en zondag 18 februari een gezellig en leerzaam weekend van maken!

Tijdens het themaweekeinde wordt cultuuronderwijs (Nederland en Belgie) aangeboden aan de kinderen. Dit is een verplicht onderdeel op alle NTC scholen (onderwijsinspectie).

Het weekeinde is voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 en de leerlingen van het VO. De leerlingen van groep 4 t/m 8 en het VO blijven overnachten op school en de leerlingen van groep 1 t/m 3 gaan naar huis. Het programma begint op zaterdagochtend om 9.30 uur en eindigt voor de kleinsten om 16.00. Op zondag beginnen we om 10.00 en worden alle ouders om 14.30 verwacht voor een afsluitende presentatie.
Willen jullie op zaterdag een snack en lunch meegeven aan de kinderen? De lunch op zondag verzorgt de school! Voor de overnachtende kinderen regelt de school het avondeten op zaterdag en het ontbijt op zondag.
Voor het overnachten hebben wij tenten , slaapzakken en matjes nodig. Een vriendelijk verzoek aan alle ouders om ons even te mailen als jullie dergelijke zaken in Addis hebben en bereid zijn het aan ons uit te lenen. Als het kan, graag zo snel mogelijk, zodat we op tijd kunnen inventariseren of we voldoende tenten e.d hebben. Alvast veel dank voor jullie medewerking!
Wij, als team, zijn volop bezig met de voorbereidingen en hebben er weer veel zin in!!

Het wordt weer een mooi weekeinde!

Terugblik Kerstviering

Ook kijken we met veel plezier terug op de kerstviering in december!

Geschreven door Juf Ineke:
Tijdens de laatste schoolweek van dit jaar, op woensdagmiddag hebben we samen een feestje gevierd: een kerstmaaltijd voor alle kinderen, én ouders.
Veel ouders hadden iets klaargemaakt of klaar laten maken en dat meegenomen naar school, zodat er een rijk gevulde tafel was. Iedereen kon een bord met lekkere hapjes  vullen: patat met mayo, kleine pizza’s, groentespiesjes, fruitspiesjes, poffertjes en pannenkoeken etc.
Tussen het eten door was er een optreden van de kinderen: per groep brachten ze iets naar voren. Zo lieten de kinderen uit groep 1/2 het verschil zien tussen een Westerse en een Ethiopische kerst: in het westen met kerstboom en kadootjes, in Ethiopie met eten van doro wot met een koffieceremonie.
Ook de andere groepen hadden hun best gedaan iets leuks voor te bereiden, er waren liedjes, al of niet geplaybackt, en korte toneelvoorstellingen. Aan het eind van de maaltijd, na lekkere dessert-hapjes, sloot het VO af met hun optreden, waarna iedereen werd meegenomen in een vrolijke dans.
Het was allemaal ongedwongen en vrolijk, en allemaal gingen we, na het opruimen, voldaan weer naar huis.
Alle ouders nogmaals bedankt voor hun inzet om ook deze happening tot een succes te maken.

Terugblik Sinterklaas

Excuses voor het verlate bericht! 
We kijken met veel plezier terug op de Sinterklaasviering!

Geschreven door Juf Ellen:

Eindelijk was het dan zover!!!

De kinderen kwamen al vroeg en opgewonden op de Taaltoekel, om hun Pietendiploma te halen voordat Sinterklaas zou arriveren.

De kinderen moesten langs zes stationnetjes om het doel te bereiken. Bij Juf Inge hebben ze een liedje en een dansje geoefend. (juf Inge had er rode wangetjes van!). Bij Juf Ineke werden Sinterklaas verhalen voorgelezen in de Toekel. Er werd hard en snel geknutseld aan een enorme stoomboot die voorzien moest worden van pakjes, pieten, Sinterklaas, vlaggen, enz. ( Juf Aafke en Juf Saskia hadden daar plakkerige handjes van en rode gezichtjes). Juf Tessa en Juf Saskia hebben de kinderen prachtig geschminkt, er liepen heel wat Sintjes rond op school. Het pietenparcour werd tot in de puntjes verzorgd door Juf Silvia en Juf Linda. Zefs de aller kleinste hebben over een touw gelopen,TOP!! Natuurlijk hadden we ook pakjes in een schoorsteen gooien en blikken gooien, hier stonden de grote en hardwerkende jongens Kilian en Friso. Alle kinderen hadden een Pietendiploma behaald!!

En toen was het dan zover, Sinterklaas kwam met zijn pieten met een grote pick-up aangereden op het ambassade terrein. De kinderen hebben uit volle borst gezongen voor hem. In de tuin van de taaltoekel stond Sint zijn stoel klaar waar hij na zijn lange reis even kon uitrusten.

De Pieten kwamen met een rubberen boot binnen met alle pakjes erin. Met deze boot hadden de dappere pieten alle pakjes voor de kinderen in Addis-Ababa uit de zee gevist. Sinterklaas werd verwelkomt door de Nederlandse ambassadeur en de Belgische ambassadeur. En de kinderen hebben hun dansje laten zien wat zij in de ochtend geleerd hadden met muziek.

Het was heel knap van Sinterklaas dat hij alle kinderen nog bij naam kenden,tenslotte is hij niet piep jong meer. Hij wist zelfs ook nog iets over hen te vertellen, knap hoor Sinterklass!!!

Alle kinderen kregen  van de Sint een cadeau en van de Pieten heerlijke pepernoten. Nadat de pieten een dansje hadden laten zien en de juffen even bij de Sint op schoot een liedje mochten zingen ging Sinterklaas met zijn Pieten weer op reis, terug naar Spanje.

Alle ouders en kinderen die achter bleven konden daarna genieten van heerlijke broodjes worst.

Bedankt Sinterklaas, Pieten, Juffen en NVE!!!!

 

Vacature leerkracht

Vacature leerkracht

NTC School de Taaltoekel
De Vereniging Nederlandse School de Taaltoekel in Addis Ababa, verzorgt al sinds het begin van de jaren tachtig Nederlands Taal- en Cultuuronderwijs (NTC). Als een van de weinige NTC locaties in de wereld zijn we gevestigd op het terrein van de Nederlandse Ambassade, waar we de kinderen een veilige leeromgeving kunnen bieden.

De Taaltoekel biedt NTC onderwijs aan kinderen en volwassenen in de vorm van:

 • Peuteronderwijs
 • Basisonderwijs
 • Voortgezet onderwijs
 • Taalcursussen ter voorbereiding op het inburgeringsexamen.

Elke groep/klas van het basis- en voortgezet onderwijs krijgt per week 2,5 uur Nederlands taalonderwijs. Deze lessen volgen zij naast het dagonderwijs op een internationale school. Een enthousiast en gedreven team staat voor ze klaar. De leerkrachten dragen zorg voor een leuk, krachtig, positief en leerzaam lesaanbod, zodat leerlingen in een korte lestijd telkens weer vooruitgang boeken. Dit bereikt de Taaltoekel door gedifferentieerd leren te stimuleren. Ieder kind heeft immers een unieke achtergrond (richting 1 of 2). Het is dus vanzelfsprekend dat de leerkrachten letten op bijvoorbeeld leertempo, leerstijl, interesse en niveau. Daarnaast geven de leerkrachten steun en hebben respect voor de keuzes van het kind. Hiervoor is het noodzakelijk dat de ontwikkeling van ieder kind nauwlettend wordt gevolgd, niet alleen door resultaten van toetsing, maar ook door te observeren.

De Taaltoekel kent een bezetting van 1 directeur/administratief medewerker, 3 leerkrachten, 1 onderwijsassistent en een schoonmaakster.

Wie zoeken wij?

Een leerkracht (m/v) die:

 • het een uitdaging vindt om les te geven aan kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende taalniveaus;
 • bij voorkeur beschikt over een Pabo diploma (Heb je geen Pabo-diploma, maar wel affiniteit met het onderwijs en ben je bereid te investeren in het vak van leerkracht? Dan ontvangen we graag je sollicitatie);
 • graag in een team werkt;
 • functioneert in hoge mate van zelfstandigheid;
 • enthousiast en flexibel is;
 • improvisatievermogen heeft;
 • sociale, organisatorische en communicatieve vaardigheden heeft.

De belangrijkste taken:

 • Voorbereiden en verzorgen van de Nederlandse taal- en cultuurlessen aan gecombineerde groepen leerlingen in het basisonderwijs. Met een minimum van 2,5 uur per week.
 • Voorbereidingen en verzorgen van themadag, themaweekend en andere culturele evenementen samen met het team.
 • Afnemen van toetsen en bijhouden van de resultaten.
 • Onderhouden van contacten met ouders.
 • Opstellen van rapporten en het voeren van daarbij behorende oudergesprekken.
 • Bijwonen van teambuilding- en trainingsdagen.

 

Wij bieden behalve een parttime baan in een gezellig team tevens het volgende:

 • Een schooljaarcontract.
 • Een vergoeding voor het aantal gewerkte uren als leerkracht conform de Nederlandse onderwijs COA.
 • Een bescheiden pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden met reiskostenvergoeding van maximaal EUR 100 per schooljaar en ziekteverlof met een maximum van 3 weken.
 • Betaling geschiedt in euro’s op een Nederlandse rekening.

Let op: We zijn op zoek naar iemand die al accommodatie en een werk- of verblijfsvergunning in Ethiopië heeft.

Solllicitatieprocedure:

Ben je geinteresseerd in deze leuke functie? Stuur je CV met korte motivatiebrief voor 31 december 2017 per mail aan info@detaaltoekel.nl. Je krijgt uiterlijk 13 januari 2018 reactie.

Kinderboekenweek!

Zaterdag 7 oktober is het zover: de eerste themadag op de Taaltoekel!
Dit is een themadag voor alle kinderen van het basisonderwijs!

Het thema heet: Gruwelijk eng! Dus we gaan lekker griezelen met zijn allen!

Vanaf 08.30: Inloop.
09.00: Start programma: het programma bestaat uit de voorleesestafette en diverse knutsel- en spelactiviteiten.
14.45: Afsluiting van het programma met een optreden voor de ouders.
15.00: Einde themadag.

Graag een ochtend- en middagsnack meegeven aan de kinderen. 
De school zorgt voor limonade en lunch!

Kom alvast in de kinderboekenweek-sfeer door dit filmpje te bekijken:
Gruwelijk Eng – Kinderboekenweek lied

Bericht van de Nederlandse ambassade

Schrijf u in voor de uitgebreide 24/7 BZ Informatieservice!

Niet alle Nederlanders in Ethiopië ontvangen sms- en andere berichten van de ambassade. Dit bleek onlangs uit een testbericht dat we stuurden naar Nederlanders die zich op de site van Nederland Wereldwijd hadden ingeschreven. In die link heb je de optie om je eenvoudig of uitgebreid te registreren voor onze berichtenservice. De uitgebreide versie moet je kiezen als je alle berichten van de ambassade wilt ontvangen.

Heb je alleen je basisgegevens achtergelaten maar verblijf je voor langere of kortere tijd in Ethiopië, dan raad ik je aan je uitgebreid te registreren. Ethiopië is een land met veiligheidsrisico’s: zie ook reisadvies Ethiopië. Met aanvullende gegevens ben je voor ons beter bereikbaar in crisissituaties. Als je dus meer gegevens achterlaat, zoals aankomstdatum, vertrekdatum en verblijfsgegevens, kunnen wij in actie komen mocht er een crisissituatie ontstaan.

Naast crisisberichten, wil de ambassade je ook op de hoogte houden van de veiligheidssituatie in het land. Dat doen wij op basis van informatie uit ons netwerk. Het is voor ons belangrijk dat je snel die informatie krijgt die van belang is voor jouw veiligheid wanneer je rondreist. Wil je dus onze updates over de veiligheidssituatie ontvangen, dan kunt je bij je uitgebreide registratie aangeven dat je berichten van de ambassade wilt ontvangen.

Ik raad je dat van harte aan.

Bengt van Loosdrecht

Ambassadeur

https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Bericht Nederlandse Ambassade

Beste allemaal,

Bij deze een verzoek van de Nederlandse ambassade.

Vanaf vandaag krijgen alle Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland  één website: www.nederlandwereldwijd.nl.

Nederlanders kunnen zich opnieuw registreren op de website en daar gaat bijgevoegde brief over.

img-404111448 (1)

Via deze link kun je je direct inschrijven:
https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Hij komt, hij komt…..

welkom sint en piet

Sinterklaasfeest op 3 december.
Sinterklaas is weer in Nederland en speciaal voor alle Nederlandse kinderen  in Ethiopie komt hij op zaterdag 3 december naar de Taaltoekel.

Voorafgaand aan de komst van de Sint organiseren we als Taaltoekelteam een leuk programma waar alle kinderen van het basisonderwijs aan deel mogen nemen.
Het programma zal starten om 10.30 uur en rond 13.00 uur neemt de NVE de organisatie over met hun eigen programma voor de rest van de middag.
Heel graag tot dan!